Bokanmeldelse: Tone Skaali

Velskrevet og spennende romandebut

243-244

Michael 2023; 20: 243–4.

Kjell Erik Strømskag

Du dro

Molde: Arne forlag, 2023

239 s.

ISBN 978-82-303-5634-0

«Jeg så ansiktet ditt slik jeg så deg første gangen vi møtte hverandre. Det var blitt mer markert. Den lille nesen var spissere. Asymmetrien som gjorde deg vakker, var der fortsatt. I lysskjæret så jeg ikke gulfargen». Pensjonert anestesilege Kjell Erik Strømskag har videreutdanning i palliativ medisin og har skrevet flere fagbøker og medisinske artikler. Han har nå debutert som skjønnlitterær forfatter med romanen Du dro.

Boka handler om kjærlighet og tap, om ventesorg og det å ta farvel med livet. Vi følger et aldrende ektepar der den ene er alvorlig syk. Gjennom deres siste tid sammen får leseren innblikk i samlivet helt fra de møttes som medisinstudenter, et langt fellesskap med gleder og store prøvelser og der tema som skyld og tilgivelse blir sentrale. Fortellingen er skrevet med lyrisk språkføring og mye luft mellom linjene, avbrutt av velavgrensede kliniske passasjer der forfatterens medisinske bakgrunn trer frem og gir leseren et realistisk innblikk i hva som skjer i kroppen når døden nærmer seg og inntreffer.

Boka er lettlest og har god driv. Med ulike litterære grep sørger forfatteren for at spenningen rundt dramatiske livshendelser i parets liv gradvis avdekkes. Som kollega gjenkjennes sentrale tema rundt alvorlig sykdom og død, slik som pårørendes situasjon, håp (og håpløshet), frykt for smerter og lidelse, avslutning av behandling og tanker om aktiv dødshjelp. Men dette er også en historie om raus og fordomsfri kjærlighet, og som leser får jeg flere ganger assosiasjoner til Stings velkjente låt If you love somebody set them free. De medisinske beskrivelsene av biologiske aspekter rundt menneskers dødsprosess kan være litt tung og brutal kost for lesere som ikke er bevandret i patologi og sykdomssjargong, men om noen synes dette blir ubehagelig å lese, så står romanens hovedhistorie støtt på egne ben.

Tone Skaali

Tone Skaali er psykiater og arbeider som seksjonsleder ved Kreftklinikken,

Oslo universitetssykehus.