article

Dikemark jubilerer

Michael 2005;2: 374.

I 2005 er det ett hundre år siden Dikemark Sykehus ble opprettet som psykiatrisk sykehus for hovedstaden. Dette ble markert med store festligheter den 28. september 2005. Sykehusets store personalkantine var stappfull av folk, det satt noen i alle trapper, kroker og birom, andre måtte stå og enkelte måtte til og med nøye seg med å være utendørs. Men alle ble traktert på det beste mens man hørte foredrag fra hospitalets historie og hilsener ble overbrakt.

Blant innleggene ved seminaret var det kanskje ett som var særlig forfriskende: En pasient som hadde vært under behandling i femti (!) år, fortalte hvordan hun hadde opplevd dette, spesielt å ha vært utsatt for – i tur og orden – de diverse terapeutiske retningene som psykiaterne i tidens løp hadde hengitt seg til. For de representantene for psykiatrien som var til stede, og som hyldet framskrittet, måtte det være tankevekkende å konstatere at pasienten altså hadde vært behandlingstrengende i femti år.

I en av de staselige sykehuspaviljongene på Dikemark er museet renovert og nyåpnet – en fin samling gjenstander og dokumentasjon som forteller om psykiatriens utvikling og om det gamle asylmiljøet som stort sett er blitt historie nå. (Foto: Ø. Larsen).

Øivind Larsen

professor, Institutt for allmenn- og samfunnsmedisin,

Universitetet i Oslo

oivind.larsen@medisin.uio.no