article

Liv, død, levekår og helsearbeid i Norge i 150 år

Michael 2008;5:160–1.

Bore RR. (red.) På liv og død Helsestatistikk i 150 år. Oslo- Kongsvinger: Statistisk Sentralbyrå, 2007. 266 s. Ill. Pris: NOK 300,-. ISBN 978-82-537-7293-6.

Her er en bok mange har ventet på: En gjennomgang av norsk helsestatistikk gjennom 150 år, dvs. for den perioden da statistikken har vært mest omfattende og konsistent. Og den er laget av dem som sitter på datamaterialet – Statistisk Sentralbyrå. Med andre ord har vi nå fått en publikasjon som det er uomgjengelig nødvendig å ha for hånden for alle som arbeider med helsehistorie, medisinsk historie, sosialhistorie og beslektede emner.

Det er mange og gode illustrasjoner som gjør boka tiltrekkende også for mer allmenne lesere – bare tenk på all den oppvoksende slekt som skal skrive særoppgaver på videregående. Her finner de lekkert tilberedt fagstoff som kanskje kan gi dem varig interesse for de lange linjene i sammenhengen mellom levekår, helse, sosiale forhold og helsetjeneste.

Denne anmelder er imidlertid ikke helt sikker på at utgiverne har gjort det best mulige ut av sitt unike datamateriale. I forordet heter det: «Boken belyser ulike temaer og ulike tidsepoker, men er likevel ingen «totaloversikt» over vår helsehistorie de siste halvannet hundre år.» Hvorfor i all verden benyttet Statistisk Sentralbyrå ikke anledningen til å lage nettopp en slik totaloversikt? Folkehelsens historie i Norge? Teksten er en artikkelsamling om sentrale emner, skrevet av sentrale fagfolk, av dem som virkelig kan dette. Men disse fagfolkenes navn kommer for eksempel ikke fram i innholdsfortegnelsen, og preget av artikkelsamling fastholdes ved at det mangler en overgripende diskusjon og oppsummering.

Folkehelsens historie i Norge kan fortsatt skrives. På liv og død Helsestatistikk i 150 år anbefales likevel på det aller varmeste – uansett!

Øivind Larsen

Universitetet i Oslo