article

Berit Smestad Paulsen, Anne Vaalund, Øivind Larsen

Forord

Michael 2021; 18: Supplement 27, 7–8.

At rydding og flytting er et ork, er noe de fleste kan være enige om. Universitetet i Oslo er en stor institusjon, og der foregår slikt hele tiden. Samtidig forandrer miljøene seg, folk slutter og nye kommer til. Og de fleste er mest opptatt med sitt. Derfor blir den kollektive hukommelse ofte ganske kort. Hva er de egentlig for noe de gamle sakene som står her og tar opp plass? Veien til containeren er kort når det ryddes og flyttes.

Museum for universitets- og vitenskapshistorie (MUV) er en avdeling av Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo. Museet har som sitt oppdrag å formidle, dokumentere, bevare og forske på universitets- og vitenskapshistorie ved Universitetet i Oslo. MUV blir derfor ofte redningsplanke og livbøye for mange tradisjonsbærende minner når rydding og flytting pågår som verst. Men noen må huske å ta kontakt!

Denne boka forteller om noe som skjedde i 2019. Flere steder på Farmasøytisk institutt ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet på Blindern sto det gamle glass med droger. Den historieorienterte farmasiprofessor Berit Smestad Paulsen fattet interesse for disse. Uavhengig av dette hadde man på Det medisinske fakultet begynt å se nærmere på et skap med drogeglass ved Avdeling for farmakologi på Gaustad. Der lå det også en gammel, skinninnbundet, håndskrevet katalog. De ringte til professor ­emeritus i medisinsk historie, Øivind Larsen. Fra begge steder ble MUV koplet inn. Her var det håndfaste minner fra den drogesamlingen professor Frederik Holst (1791-1871) hadde begynt å bygge opp i 1824 og arbeidet med helt til 1865.

Dermed var den historien i gang som man kan lese om på de følgende sidene. Berit Smestad Paulsen transkriberte katalogen og gjennomgikk preparatene, Anne Vaalund tok seg av det museale og Øivind Larsen transkriberte Frederik Holsts egen tekst, fotograferte og redigerte transkripsjoner og ledsagende tekster sammen til den foreliggende bok.

Leserne bes sende en vennlig tanke til sponsorene som stilte opp og gjorde utgivelsen økonomisk mulig. Se listen på side 4, kolofonsiden!

Oslo, mars 2021

Berit Smestad Paulsen, Anne Vaalund, Øivind Larsen

I kjølvannet av at MUV overtok gamle droger fra Det medisinske fakultet, laget de utstillingen «Tørre og potente: 1800-tallets drogesamlinger» sammen med Farmasøytisk institutt med alle drogene fra de to eldste drogesamlingene. Plansjene er fra plansjeverket til Christian Gottfried Daniel Nees von Esenbeck (1776–1858) fra 1828 – en bok som har vært brukt av universitetets medisinere og studenter gjennom hele Holsts periode. Utstillingen ble satt opp i foajeen i Kristian Ottosens hus på Blindern, direkte ved apoteket og universitetets helsetjeneste. (Foto: Øivind Larsen 2019)