article

Forord

Det foreliggende arbeid er utført under doktorgradsprogrammet ved Det medisinske fakultet, Universitet i Oslo, der jeg har vært tilknyttet som deltidskandidat fra 1997, samtidig med at jeg i hele perioden har hatt fast stilling som førstelektor ved Avdeling for allmenne fag, Høgskolen i Telemark, Bø.

Medmin fagbakgrunn somcand. real i biologi og fysiologi har jeg siden midten av 1970-årene arbeidet ved Telemark distriktshøgskole, nå Høgskolen i Telemark, med undervisning og forskning innen miljøhygieniske fag eller det som nå heter miljørettet helsevern. Gradvis økende interesse for historie førte til at jeg tok historie grunnfag og mellomfag rundt 1990. Etter dette modnet tanken om å utforme et forskningsprosjekt, der jeg kunne sette min kunnskap om miljøhygieniske fag inn i en historisk sammenheng. Jeg fikk formalisert dette som en del av stillingen ved Høgskolen i Telemark gjennomen ordning som50 prosent deltidskandidat ved doktorgradsprogrammet vedDetmedisinske fakultet, Universitetet iOslo. Den foreliggende avhandlingen er resultatet av denne prosessen.

Jeg vil først og fremst takke min veileder, professor Øivind Larsen, for uvurderlig hjelp og støtte helt fra den første planleggingsfasen. Hans kommentarer til forbedringer av manus har vært særdeles lærerike, og spesielt hans lange erfaring i faget medisisk historie gjorde at jeg alltid hadde følelsen av å være på rett vei.

En stor takk til Trond Lerstang ved kopisenteret ved høgskoleavdelingen i Bø som har vært til uunnværlig hjelp ved utforming av figurer og tabeller og ved teknisk tilrettelegging av manus for øvrig. En takk også til min fetter og nære venn amanuensis Stein Bekke for språklig korrektur på engelske artikkelsammendrag.

En varm takk også til min kjære Eli, min kone og livsledsager gjennom 40 år, som har gitt meg støtte på tross av at mine lange dager på arkiv og arbeidskvelder på kontoret har gått ut over tiden sammen med henne.

Bø i Telemark, juni 2004.

Asbjørn Storesund