article

Globalt og lokalt

Michael 2012;9:211.

Nesten alle artiklene i dette nummeret av Michael har det til felles at de viser hvor nær knyttet norsk medisin er til det som foregår i utlandet. Forholdet mellom det globale og det lokale har egentlig alltid vært der, men det er blitt viktigere og viktigere.

Det nye, formaliserte samarbeidet mellom Universitetet i Oslo og tidsskriftet The Lancet er meget interessant, og gir potensial for ytterligere utnyttelse av kontaktene med utlandet og å arbeide med prosjekter der resultatene vil kunne få stor praktisk nytte i mange land som trenger en særlig innsats for å fremme folkehelsen. Her snakker vi om å dele kompetanse med hverandre!

Helsetjenesten, f. eks. innenfor psykisk helsevern, har en rekke forutsetninger som ligger i den nasjonale konteksten. Men også her er innflytelsen utenfra vesentlig. Artiklene om psykiatri i dette nummeret burde minne om det.

Michael gis ut av Det norske medicinske Selskab. Selskabet vil gjerne ha flere medlemmer. Skulle du finne f. eks. dette nummeret av Michael interessant, fortell det til andre! Som medlem av Selskabet får man både Michael fire ganger i året og de fleste supplementbindene som gis ut automatisk tilsendt, foruten at man får invitasjoner til våre varierte kveldsmøter, ekskursjoner m.v. Vi tror det er vel anvendte 250 kroner i året! Se Selskabets nettside www.dnms.no, eller be interesserte melde seg inn direkte ved å sende navn, postadresse og e-mail-adresse til astrid@dnms.no. Ønsk velkommen!

Øivind Larsen

Institutt for helse og samfunn

Universitetet i Oslo

oivind.larsen@medisin.uio.no