article

Vern av helsebygg

Michael 2012;9:308–9.

Hammer E (red.):

Rom for helse – hovedtrekk i spesialisthelsetjenestens bygningshistorie.

Trondheim: Helse- og omsorgsdepartementet, 2012.

243 sider + CD.

Det mangeårige arbeidet med landsverneplanen for helsebygg ble avrundet med et fagseminar hos Riksantikvaren 16. februar 2012, den dagen de nye verneforskriftene vedrørende fredede eiendommer i Helseog omsorgsdepartementets verneplan trådte i kraft. På det for øvrig meget interessante seminaret ble det lansert en bok, og det er den som anmeldes her.

Rom for helse har en innledning om landsverneplanen, skrevet av Marte Oftedal. Deretter følger en artikkelsamling der sentrale personer i norsk medisinhistorie hver for seg belyser ulike aspekter ved historien om norske helseinstitusjoner: Runar Jordåen, Rolf Grankvist, Leif Anker, Leif Maliks, Halvor Fjermeros, Aina Schiøtz, Bjørn Lobben, Olav Hamran, Ingebjørg Hage og Svein Carstens. Til sammen dekkes foruten medisinhistorien også den tilhørende arkitekturhistorien og rammevilkårene som har ligget til grunn for opprettelse, drift og videre skjebne for institusjonene.

Bakerst i boka er forskriftene trykt som vedlegg, foruten en liste over fredede eiendommer m.v. På innsiden av bakre perm er det en konvolutt med en CD. På denne er det tegninger og andre detaljer over hver eneste av de bygninger vernet gjelder.

Rom for helse er en meget grundig gjennomgang av norske helseinstitusjoners historie, spesielt bygningshistorien. Boka er gjennomillustrert med både gamle og nye bilder – blant de nye legger man spesielt merke til Leif Maliks delikate fotografier. Bokutstyret er meget pent.

Denne anmelder er svært begeistret og håper boka får god spredning. Dette er medisinhistorie på sitt beste.

Men det er nok ikke alle som blir like glade, f. eks. de som finner «sine» helsebygg underlagt fredning…

Øivind Larsen

Institutt for helse og samfunn

Universitetet i Oslo

oivind.larsen@medisin.uio.no