article

Autoritativ oversikt over ­fagområdet Public Health – men prisen?

Michael 2009;6:261–2.

Heggenhougen HK, Quah S. (eds.) International Encyclopedia of Public Health. I-VI. 4483 s. Amsterdam: Elsevier, 2008. ISBN 978-0-12-227225-7. Pris: USD 1995,-. (Amazon)

Fredag 23. januar 2009 ble et ganske eksepsjonelt bokverk presentert i Helse­direktoratet. Det var det nye oversiktsverket over fagområdet Public Health.

Hovedredaktøren, professor Harald Kristian Heggenhougen og helsedirektør Bjørn-Inge Larsen under boklanseringen i Helsedirektoratets bibliotek. (Foto: Ø. Larsen)

Hovedredaktøren, professor Harald Kristian Heggenhougen var tilstede og kunne orientere om de seks bindene som inneholder 505 kapitler. De er skrevet av 901 forfattere fra 45 forskjellige land. Skandinavia var her godt representert, med seks fra Danmark, en fra Finland, 17 fra Norge og fem fra Sverige. I Norge har overlege Harald Siem i Helsedirektoratet vært koordinator for arbeidet.

Det er ofte et problem at folkehelsearbeid – public health – er svært nasjonalt og kontekstavhengig. Rundt om i verden står man også på ulike utviklingstrinn innen faget. Derfor har det vært et følt behov for en autoritativ, internasjonal oversikt, og den foreligger nå.

Den nye encyclopedien bør være tilgjengelig ved institusjoner som ­arbeider med folkehelsespørsmål. Alle som underviser på området bør kunne slå opp i den. Det er imidlertid et problem: Prisen! To tusen dollar vil bli oppfattet som alt for mye for et oppslagsverk hos svært mange interessenter og prisen vil begrense utbredelsen. Man kan undre seg over forlagets policy – det måtte da vært bedre å legge an prosjektet slik at man kunne satse på størst mulig salg? Kanskje kommer encyklopedien i billigutgave om en stund, hva vet vi? Men stoffet er aktuell lesning nå, så det er synd å måtte sette seg ned for å vente!

Øivind Larsen

oivind.larsen@medisin.uio.no