article

Når hjerneskade gjør virkeligheten annerledes

Michael 2009;6:230–1.

Romsland GI. Erfaringer fra et rystet selv. Om å leve med kognitive vanskeligheter etter ervervet hjerneskade. (PhD-avhandling) Oslo: Det medisinske fakultet, 2009. 306 s. ISBN 978-82-8072-929-3. Pris ikke oppgitt.

”Værendets krise” kaller forfatteren av denne doktoravhandlingen, Grace Inga Romsland fra Sunnås sykehus, Nesodden ved Oslo, den tilstanden hjerneskadde personer kan oppleve på grunn av kognitiv funksjonssvikt. Skaden har kan hende tatt bort viktige deler av hukommelsen eller andre trekk som gir kontinuitet og tilhørighet i tilværelsen. Ofte synes det ikke utenpå pasientene at de har et slikt handikap, og det kan gi en sosial isolasjon som gjør situasjonen enda mer belastende.

Grace Inga Romsland ønsket å studere nettopp dette, hvordan det oppleves når virkeligheten ikke ”stemmer” mer, og når den i og for seg tilvante kulturelle konteksten skaper problemer. Derfor intervjuet hun deltakere i et rehabiliteringsprogram. Det var personer med relativt lette senfølger etter ervervet hjerneskade, men med klare kognitive forstyrrelser som de kunne fortelle innsiktsfullt om.

Hennes funn er drøftet innenfor et teoretisk rammeverk og viser at slik virkelighetsforskyvning skaper nye utfordringer både for pasient og behandler. I sin prøveforelesning argumenterte hun da også for at evidensbasert kunnskap av den type man ellers anvender i klinisk medisin, ikke er tilstrekkelig i arbeidet med denne type pasienter.

Avhandlingen er presentert som en monografi, er holdt i et greit og ­levende språk og bør vekke vid interesse.

Øivind Larsen

oivind.larsen@medisin.uio.no

Grace Inga Romsland forsvarte sin avhandling i Universitetets gamle festsal i Oslo 21. april 2009. (Foto: Ø. Larsen)