article

Det norske medicinske Selskab – møter med variert program i vårsemesteret 2009

Michael 2009;6:252–5.

Det norske medicinske Selskab avholder foredragsmøter stort sett en gang hver måned i høst- og vår-semestrene. Stedet er auditoriet i den gamle kvinneklinikken i Stensberggata i Oslo. Møtene er så å si uten unntak på onsdager og alltid 1915-2100.

Vårsemesteret 2009 startet for Selskabets vedkommendeonsdag 25. februar 2009. Temaet var sykehusarkitektur. Den ansvarlige for kunstprosjektet ved nyåpnede Akershus Universitetssykehus, Anne-Beate Hovind fortalte om den spennende veien fram mot en kunstnerisk utsmykning som var integrert i det gigantiske nybygget som ble åpnet i 2008* Ved innvielsen av sykehuset i 2008 ble det gitt ut en rikt illustrert bok om kunstprosjektet: Paasche M, Dahl G, Hovind AB (red.) . (Nordbyhagen): Akershus Universitetssykehus HF Helse Sør-Øst, 2008.. Man valgte å satse de de bevilgede 22 millioner på et fåtall kunstverk, men disse er til gjengjeld meget store og iøynefallende og gir sykehuset dets særpreg.

Arkitekt Marte Oftedal fortsatte møtet med å fortelle om verneplanen for helsebygg. Man har bare hånd om bygg i offentlig eie, men likevel gir utvalget i verneplanen en god oversikt over norsk sykehusbyggeri fra de ulike tidsperiodene. For bygg som fortsatt er i bruk som helseinstitusjoner, er det ikke til å unngå at det oppstår konflikter når det oppstår behov for oppgraderinger og forandringer og disse kolliderer med verneprinsippene. Det var 18 personer på møtet.

Onsdagsmøtet 25. mars 2009 hadde tema fra basalfagene. Professor Mahmood Amiry-Moghaddam fra Institutt for medisinske basalfag ved Universitetet i Oslo fortalte om ny og avansert klarlegging av vannkanaler i cellemembraner. Forståelse av hjernens vannkanaler kan bli av stor betydning for behandling av hjerneødem. 22 personer var til stede.

Figur 1: Megakunst på Akershus Universitetssykehus: Her sees en tekststripe i formatet 25x6 meter, utført av Birgir Andrésson (1955-2007), under montering (Foto: Ø. Larsen 2008)

Figur 2: Anne-Beate Hovind og Marte Oftedal (Foto: Ø. Larsen 2009)

Figur 3: Halden sykehus (1952) har fått status som verneverdig. Det kneiser over byen i den typiske utførelsen fra den store sykehusbyggeperioden i 1950- og 1960-årene (Foto: Ø. Larsen 2008).

Onsdag 22. april 2009 så professor Jan Falch tilbake på sine 33 år med ansvar for behandling av osteoporose. Osteoporose hos eldre er en meget hyppig tilstand som blant annet disponerer for brudd. Hvert 22 minutt skjer det et hofte- eller underarmsbrudd i Norge og mange av dem er hos osteoporotiske individer. Derfor er behandling av osteoporose en stor sak, både menneskelig og helseøkonomisk – og for den farmasøytiske industrien er det et betydelig potensiale for fortjeneste. Falch gjennomgikk de forskjellige medikamentelle behandlingsregimene som hadde vært anvendt i hans tid. Han tok fram de vitenskapelige publikasjonene som hadde ligget til grunn for dem. Et gjennomgående trekk var at studiene gjerne var både få og små og at konklusjonene ofte egentlig var temmelig vage. Foredraget var et tankevekkende, selvransakende tilbakeblikk. Kanskje er det slik også for andre veletablerte former for medisinsk behandling? Det var 17 personer i auditoriet.

Figur 4: Professor Jan Falch (Foto: Ø. Larsen 2009)

Årsmøte vil bli avholdt onsdag 13. mai 2009. Temaet er Norges kanskje mest berømte doktorfrue, den revolusjonære og eksentriske Ellisif Wessel (1866-1949). Foredragsholder er forfatteren Steinar Wikan som er fra fru Wessels hjemkommune Sør-Varanger og har arbeidet i lang tid med å skrive hennes biografi, en meget dyptpløyende og interessant bok* Wikan S. Oslo: Pax 2008..

Øivind Larsen