article

Steinar Hunskår

5.3 40-årsjubileum i 2012

Michael 2022; 19: Supplement 29, 238–41.

Selv om 40 år ikke er et veldig rundt tall, ble det bestemt at det var på tide å jubilere igjen i 2012. Det var 15 år siden 25-årsjubileet i 1997.

Figur 1: Iona Heath (f. 1950) er en internasjonalt kjent og anerkjent engelsk allmennlege som har hatt mange bånd til Norge gjennom foredrag og møtedeltakelse. Her sammen med Edvin Schei under festmiddagen på 40-årsjubileet. Hun har vært i Bergen flere ganger, og var sist gjest i Filosofisk poliklinikk høsten 2020. Heath var allmennlege i London 1975–2010, har hatt mange verv i nasjonale og internasjonale organisasjoner som WONCA og WHO. President i den engelske allmennlegeforeningen RCGP 2009–2012. Hun har vært medlem i redaksjonen av BMJ, og skriver der fortsatt kommentarer og kronikker. Hun er svært samfunnsengasjert, og kommenterer ofte spørsmål som angår allmennmedisin, sosial rettferdighet, legemiddelindustrien og kommersialisering av medisinen. I det siste har hun engasjert seg i overdiagnostikk-bevegelsen. Hun har skrevet flere bøker.

Foto: Kirsti Malterud.

Mange nye medarbeidere hadde kommet til siden 1997. Nye nabomiljøer var opprettet, vi hadde flyttet til Kalfarveien, og det var all grunn til å tro den tidlige institutthistorien var delvis ukjent for mange. Alt dette gjorde at det ble invitert til 40-årsjubileum med sang, mimring og tenking, rebus og stafett, fag og fest på Solstrand fjordhotell lørdag 10. november 2012. Festkomiteen besto av Edvin Schei, Eivind Meland og Sabine Ruths. Tema for fagseminaret var de store linjene fra 1972 til 2012: Historikk, vitenskap, fagpolitikk, undervisning og allmennmedisinsk ideologi. To æresgjester ble invitert, nemlig. Iona Heath President of the Royal College of General Practitioners, London, og Per Fugelli, som tidligere var professor i allmennmedisin hos oss, og fra 2012 professor i sosialmedisin, Universitetet i Oslo. I tillegg skulle lokale krefter bidra med vyer, vidd og viten. Fugelli måtte melde forfall til arrangementet på grunn av sykdom. På de følgende sidene viser vi programmet for arrangementet og noen bilder fra festlighetene (figur 2–6).

Figur 2: Programmet for 40-årsjubileet.

Figur 3: Lokale krefter bidrar på fagseminaret. Fra venstre: Guri Rørtveit, Esperanza Diaz, Steinar Hunskår og Kirsti Malterud.

Foto: Privat.

Figur 4: Konsentrasjon om institutt-quiz! Fra venstre: Sabine Ruths, Atle Klovning, Bjørn Bjorvatn, Signe Tønsaker og Hogne Sandvik.

Foto: Kirsti Malterud.

Figur 5: Mingling før middagen. Fra venstre: Eivind Meland, Signe M Zachariassen, Janecke Thesen (bak), Stian Langeland Wesnes og Bjørn Bjorvatn.

Foto: Kirsti Malterud.

Figur 6: Fra middagen med tre av den eldre garde som var med fra 1980-tallet: Kjell Haug, Kirsti Malterud og Jørund Straand. Legg merke til sangheftet, som besto av 11 av de tradisjonelle sangene til mange av de allmennmedisinske doktormiddagene på melodien «Funiculi Funicula». Sangene er nærmere omtalt i kapitlet om doktoravhandlingene.

Foto: Privat.