article

Steinar Hunskår

4.7 25-årsjubileum i 1997

Michael 2022; 19: Supplement 29, 180–5.

I april 1997 var det 25 år siden åpningen av Institutt for almenmedisin og dermed tid for feiring. Det ble besluttet at jubileet skulle markeres i form av en storslått og sterkt subsidiert festmiddag, og dessuten kombineres med det årlige «felles instituttmøte» (nå Allmennmedisinsk universitetsmøte), slik at det kunne komme mange tilreisende fra søsterinstituttene og dermed spares reisekostnader og oppholdsutgifter. Dette faglige møtet tok som vanlig opp både utdanning og forskning i allmennmedisin, det gikk over to dager, 24. og 25. april 1997, med jubileumsfest og middag siste dagen. Det var 20 deltakere på møtet, med 3–4 personer fra hvert av universitetene i Oslo, Trondheim og Tromsø. Både møtet, overnattingene og festmiddagen på fredagskvelden foregikk på Villa Skjoldnes.

Det foreligger dokumenter, annet skriftlig materiale samt mange bilder, slik at arrangementet kan omtales relativt detaljert. En fotomontasje fra jubileumsmiddagen ble senere laget som et stort bilde, som har hengt i instituttlokalene både i Ulriksdal, i Kalfarveien og nå i Alrek helseklynge.

Villa Skjoldnes

Villa Skjoldnes, Sundts veg 57 på Nesttun, var i 1997 et penere selskapslokale, der man også hadde møtelokaler og en del rom for overnatting i et brakkelignende anneks. Villaen ble oppført i 1925 for direktøren ved International Farvefabrikk (IFA). I 1965–1972 var huset kurssted for Stiftelsen Libertas, mens Statens Jordmorskole i Bergen overtok i årene 1972–1991. Deretter ble huset omgjort til selskapslokale.

Programmet

Figur 1: Invitasjon til 25-års jubileumsfest.

Figur 2: Toastmaster Jørund Straand i ivrig positur flankert av Sabine Ruths og Kari Klungsøyr Melve.

Foto: Privat.

Figur 3: Sangheftet til middagen. Legg merke til den mørkeblå etiketten som er påklistret programmet. I forbindelse med jubileet ble det trykket flere tusen selvklebende slike på ruller. De ble brukt på brev, dokumenter, utstyr og mange andre steder for å markere jubileet.

Invitasjoner ble sendt viden rundt, men først og fremst til alle daværende og tidligere tilsatte ved instituttet og legesenteret, ansatte i søsterinstituttene samt representanter for fakultetet, Bergen kommune, legeforeningen og andre samarbeidspartnere (figur 1). Festkomitéen besto av Steinar Hunskår og Jørund Straand. Sistnevnte representerte også Ulriksdal legesenter og var toastmaster under middagen (figur 2).

Til aperitiffen var det underholdning av et studentmannskor, og til bordsetet var det sanghefte (figur 3), der Bergenssangen og Gaudeamus Igitur var de viktigste elementene. Det ble servert kanapé med røkelaks, fylt lammelår med brokkoli, sopp, gulrøtter og fløtegratinerte poteter, med iskake til dessert.

Det var en lang talerliste, med professor emeritus Sigurd Humerfelt som den opplagte hovedtaler (figur 4). Ellers var det taler av seksjonsleder Steinar Hunskår, dekanus Jon Lekven og fylkeslege Svein Hindal. En rekke hilsninger ble fremført etter middagen da man samlet seg til kakebord med kaffe avec.

Figur 4: Kveldens hovedtaler, professor emeritus Sigurd Humerfelt. Han var første professor ved Institutt for almenmedisin fra starten i 1972 og til han gikk av med pensjon i 1984. Han la i sin tale stor vekt på den vekst og utvikling som instituttet hadde gjennomgått, og han gledet seg stort over den viktige plassen allmennmedisin hadde fått i studieplanen.

Foto: Privat.

Også under middagen var det underholdningsinnslag. Kirsti Malterud og Per Fugelli fremførte en sketsj om instituttets og allmennmedisinens betydning, via telefon (figur 5) og Anders Gogstad, professor i sosialmedisin, fremførte sin formaning «Til den oppvoksende slekt».

Figur 5: Underholdningsinnslag ved Kirsti Malterud (med sykkelhjelm) og Per Fugelli (i hvit frakk). Slik Malterud husker det, skal hun i en sketsj forestille Peter F. Hjort, som ledet oppbyggingen av medisinstudiet i Tromsø og som var universitetets første rektor. Han var kjent for å bruke sykkel i alle slags sammenhenger. Fugelli spille dekanus Dagfinn Aarskog ved Det medisinske fakultet. Samtalen dreide seg om utfordringene (frykt og beven!) for både fakultetet og instituttet når Fugelli skulle starte som professor i Bergen i 1984. Ellers kan følgende personer identifiseres rundt bordet fra nederst til venstre: Malte-rud, Sigurd Humerfelt, Steinar Hunskår, dekanus Jon Lekven, Berit Olsen, Fugelli, Sturla Gjesdal og fremst John Gunnar Mæland og nederst til høyre Anders Gogstad.

Foto: Privat.

Jubileumsmiddagen var svært vellykket, og omtalt i rosende ordelag i mange år etterpå. Gjestene koste seg (figur 6), og mange deltok på nachspiel i et nærliggende hus til langt ut på morgenkvisten. Fra nachspielet foreligger (dessverre) ingen bilder.

Figur 6: Gjestene hygger seg ved bordet. På bildet kan identifiseres Guri Rørtveit, Terje Alræk, Christine Lindstrøm, Knut Holtedahl, Steinar Westin, Kirsten Rokstad og fremst ryggene til Kari Klungsøyr Melve, Jørund Straand, Sabine Ruths og Margareth Bondevik.

Foto: Privat.

Figur 7: Akademikere på fest! Fra venstre: Anders Gogstad, Jørund Straand, Christine Lindstrøm, Edvin Schei, Per Fugelli, Svein Steinert og til høyre Janecke Thesen.

Foto: Privat.